Gezondheidsconsult

Mia Van Cotthem

Natuurgeneeswijze

Gepost op 29 jan 2013 Reacties staat uit voor Natuurgeneeswijze

De mens is een natuurlijk wezen, verbonden met de natuur en onderworpen aan de natuurwetten. In de natuurgeneeswijze of naturopathie gaat men ervan uit dat ieder mens beschikt over een zelfgenezend mechanisme. Dit zelfgenezend vermogen op natuurlijke wijze of met natuurlijke middelen ondersteunen, vormt de voornaamste doelstelling van de natuurgeneeswijze.
De natuurgeneeswijze behandelt de zieke, niet de ziekte. De mens wordt in zijn totaliteit benaderd: elke vorm van niet in evenwicht zijn heeft zowel een lichamelijk als een geestelijk aspect. De natuurgeneeswijze heeft ook een educatief aspect: de patiënt wordt actief betrokken bij het genezingsproces.
Hij leert verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen psychische en fysische gezondheid. Hij zal leren dat zijn gezondheid alleen door een evenwichtige voeding en een natuurlijke levenswijze in stand wordt gehouden. Op deze manier is de natuurgeneeswijze vooral ook preventief zeer waardevol.
De natuuurgeneeswijze is niet van toepassing in geval van levensbedreigende ziekten, noch wanneer er geneeskunde van de eerste lijn aan te pas komt, zoals bij ongevallen, vergiftiging, brandwonden,… Natuurgeneeswijze en reguliere geneeskunde zijn beide even waardevol, hebben beide een eigen werkgebied waar ze best tot hun recht komen. Ze zijn complementair.

 

Voeding


Een groot deel van onze bevolking, zelfs onze jeugd, is te zwaar, voelt zich moe en depressief. Wij dragen geen zorg meer voor onze voeding; rap een snelle hap – veel te vet, te zout of te zoet. Fruit en groenten ontbreken vaak op het menu. Om ons lichaam dag na dag op te bouwen en te regenereren, hebben we dagelijks voeding nodig van hoogstaande kwaliteit. Meer specifieke aandoeningen, zoals maag- en darmklachten, lever- en galaandoeningen, hart- en vaatproblemen, reuma,… vragen om meer nauwkeurig en individueel advies.

Gezonde voeding bepaalt hoe we functioneren, hoe we ons voelen en hoe we eruit zien. Maar er is meer. Hoe we onszelf voeden staat in nauw verband met hoe we over onszelf denken. Alles begint met een gevoel van eigenwaarde. Wie van zichzelf houdt, maakt gezonde voedingskeuzes. Voeding beperkt zich niet alleen tot eten. Voeding is ook informatie die we binnen krijgen (TV, internet, boeken,…), gedachten, overtuigingen, menselijke contacten… Ook stilte en alleen zijn kan voeding voor ons betekenen. Het komt erop aan in dit alles juist te kiezen en goede beslissingen te nemen. Een gezonde voeding en een gezonde levenswijze beloont ons met meer energie en vitaliteit, emotionele stabiliteit, innerlijke rust, een heldere geest, meer weerstand, minder kans op welvaartsziekten, een mooiere huid, meer uitstraling!

 

Bachbloesems

Bachbloesems zijn extracten van bloesems die positief inwerken op storende emoties, zoals angst, onzekerheid, moedeloosheid, eenzaamheid, overgevoeligheid, overbezorgdheid, onvoldoende interesse voor het leven.

Dr. Edward Bach (1886-1936) ontdekte deze ‘geneeswijze’ begin vorige eeuw. Hij was een Engelse arts, bacterioloog en immunoloog. Hij was een zeer gevoelig en intuïtieve man met een eigen filosofie: “‘Zolang de Ziel, het Lichaam en de Geest in harmonie zijn, zijn we immuun voor ziekte”.
De Bachbloesemremedie is zijn levenswerk geworden. Hij bestudeerde 38 vormen van gedrag en emoties die ons uit balans kunnen brengen, en vond in de natuur bloesems die gunstig kunnen inwerken op deze storende emoties.

Bachbloesems hebben dus de eigenschap om op een zachte en subtiele manier negatieve emoties om te buigen in hun positieve pool. Zo zal iemand met faalangst bij het innemen van een bepaalde bloesem terug in zichzelf geloven en met meer zelfvertrouwen de zaken aanpakken. Iemand die angstig is zal meer moed en dapperheid ontwikkelen. Een dagdromertje dat vlucht in een fantasiewereld, zal zijn fantasie en creativiteit gaan gebruiken om werkelijk iets te doen in het hier en nu….

Niet alleen gevoelens maar ook manieren van ‘in het leven staan’ kunnen positief beïnvloed worden door Bachbloesems. Zo kan iemand die voortdurend kritiek geeft, verdraagzamer worden en minder snel oordelen. Bachbloesems hebben dus een heel breed toepassingsgebied.

Er zijn 38 verschillende Bachbloesems die elk op een specifieke emotie werkzaam zijn. Naargelang de problematiek kunnen 6 à 7 bloesems gecombineerd worden. De Bachbloesems kunnen zowel door kinderen als door volwassenen genomen worden. Zij zijn veilig, onschadelijk, werken niet verslavend en geven geen bijwerkingen. Zij kunnen gebruikt worden in combinatie met andere medicatie zonder de werking hiervan te belemmeren. Zij werken op energetisch niveau en kunnen naar behoefte worden ingenomen.

 

Manuele therapie

Ontspannende massage

Massage biedt een moment van rust en aandacht voor jezelf. Door je bewust te worden van wat je in je lichaam voelt, kunnen spanningen en stress verminderen. Je voelt je lichter, blijer en energieker. Massage helpt lichaam en geest ontspannen. Het is misschien wel de oudste vorm van genezen!

Reflexologie

Alle organen en lichaamsdelen staan in verbinding met andere plaatsen op het lichaam, waaronder de voeten, de handen, de rug, de oren. Deze plaatsen worden reflexzones genoemd. Het masseren van deze zones kan energieblokkades opheffen, het zelfgenezend mechanisme stimuleren, de immuniteit verhogen en op die manier de gezondheid en het welbevinden herstellen.

Podosegmenale reflexologie (PSR)

Podosegmentale reflexologie is een massage van de voeten. Het is een totale behandeling, omdat het hele organisme gestimuleerd en het energetisch evenwicht hersteld wordt. Het is één van de krachtigste therapieën om stress en spanning te bestrijden, omdat massage van bepaalde delen van de voet invloed heeft op het harmoniseren van het autonome zenuwstelsel, het in evenwicht brengen van het para – en orthosympatisch zenuwstelsel. De werking is genezingsbevorderend, ontspannend en vitaliserend. Naast het afvoeren van afvalstoffen worden er ook emoties verwerkt en geestelijke spanning losgelaten.

 

Kruiden


Eeuwenlang is bekend dat planten en kruiden een geneeskrachtige werking hebben. Het gebruik van kruiden en planten ligt aan de basis van onze geneeskunde, en kan als voorloper van de huidige farmacologie gezien worden. Binnen de complementaire gezondheidszorg kunnen kruiden op verschillende manieren ondersteunend gebruikt worden. Vooral het gebruik van kruidenthee is niet weg te denken in een praktijk voor gezondheidszorg. Ook tincturen en essentiële oliën kunnen de cliënt een eind op weg helpen bij het verwerven en het behoud van een goede gezondheid.